Ετήσια εκδήλωση της ΠΑΣΠ στην είσοδο του ΤΕΙ Καβάλας.
Κ.Ε.Σ.
Τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής κατάρτισης. Ως το 2005 τα ΚΕΣ αδειοδοτούνταν, όπως όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μετά το 2005 ως και σήμερα όλα τα ΚΕΣ αδειοδοτούνται από τις κατά τόπους Νομαρχίες. Τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, είναι τριετούς φοίτησης με βασικά χαρακτηριστικά τα εξής:
· Τα υψηλά δίδακτρα
· Τις ελλιπείς υποδομές (βιβλιοθήκες εργαστήρια κ.α.)
· Τη στελέχωσή τους από καθηγητές ελλιπών προσόντων
· Τον άνισο τρόπο εισαγωγής συγκριτικά με τα Ιδρύματα της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
· Τα μη πιστοποιημένα Προγράμματα Σπουδών.
Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά έχει προσπαθήσει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των ΚΕΣ, είτε με επερωτήσεις ευρωβουλευτών της σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΚΕΣ (επερώτηση Χατζηδάκη – Τρακατέλλη), είτε με συνταγματικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες ως κυβέρνηση (Άρθρο 16, ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας 36/05 στο εθνικό Δίκαιο). Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία, απαξίωσε, συνολικά τα ΤΕΙ με τις παρακάτω ενέργειες:
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΣ
Για εμάς το πρόβλημα των ΚΕΣ, δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο την Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα ΚΕΣ αποτελούν συνιστώσα κατάρτισης κι όχι εκπαίδευσης, βάση της κείμενης νομοθεσίας και της μορφής τους. Τα ΚΕΣ παρέχουν, άλλωστε, στους αποφοίτους τους, βεβαιώσεις σπουδών κι όχι πτυχία. Η μη αναθεώρηση του Άρθρου 16 προσδιόρισε επακριβώς πως ακαδημαϊκά η εκπαίδευση μπορεί να είναι μόνο Δημόσια. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν καταδικάζει την Ελλάδα για τη μη αναθεώρηση του Άρθρου 16. Την καταδικάζει, ουσιαστικά, για την έλλειψη σαφούς πλαισίου άσκησης επαγγελμάτων και θέτει επί τάπητος το ζήτημα της επαγγελματικής κι όχι της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των ΚΕΣ στην αγορά εργασίας. Θεωρούμε σωστή την κίνηση της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για ανάκληση των αδειών λειτουργίας που δόθηκαν προεκλογικά σε διάφορα Κ.Ε.Σ.. Για εμάς, η καλύτερη απάντηση που έχει να δώσει η Πολιτεία απέναντι στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι η εξής:
· Άμεση Έκδοση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων για τις ειδικότητες των ΤΕΙ που εκκρεμούν κι εκσυγχρονισμός των ήδη υπαρχόντων.
· Καμία ισοτιμία Επαγγελματικών Δικαιωμάτων ΤΕΙ με αυτά των ΚΕΣ, καθώς τα ΤΕΙ παρέχουν εκπαίδευση κι όχι κατάρτιση.
· Ισότιμη χρηματοδότηση Πανεπιστημίων – ΤΕΙ.
· Κατάργηση της βάσης του 10.
· Δωρεάν μεταπτυχιακά απ’ τα ΤΕΙ.
Τέλος, η Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. Καβάλας πιστεύει πως η περιφρούρηση του Ασύλου από όλους, από την Πολιτεία, τις Πρυτανικές και τις Προεδρικές Αρχές και τις Φοιτητικές Παρατάξεις είναι μονόδρομος. Ιδιαίτερα για εμάς τους φοιτητές η απομόνωση ακραίων φωνών πρέπει να είναι κομμάτι της καθημερινής μας δράσης ως ακαδημαϊκοί πολίτες. Για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να επιβουλεύεται κατά καιρούς τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.
'
Πάντα Αγωνιστικά
Με την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έγιναν για ακόμα μια φορά αισθητές οι τραγικές συνέπειες της ταξικής και αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ στην παιδεία.
Στα φετινά αποτελέσματα καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ κενών θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο συνολικός αριθμός των θέσεων που θα μείνουν φέτος χωρίς πρωτοετείς φοιτητές ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ανήλθε σε 19.468, έναντι 18.441 το 2008 και 12.514 το 2007. Από αυτές, οι 18.524 αφορούν ΤΕΙ (κυρίως της περιφέρειας, όπως φυσικά και το ΤΕΙ Καβάλας).
Ειδικά για τα ΤΕΙ η εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς οι επιτυχόντες κάλυψαν μόλις το 57,4% από τις 43.430 προσφερόμενες θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ (μεταξύ αυτών και το ΤΕΙ Καβάλας) χαμηλής ζήτησης είχαν μονοψήφιο αριθμό εισακτέων, ενώ τρία (Φυτικής / Ζωικής Παραγωγής Φλώρινας και Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας) δεν είχαν κανέναν επιτυχόντα από τη βασική κατηγορία του 90%. Η έλλειψη ελκυστικών προγραμμάτων σπουδών και κυρίως η βάση του «10» φέρνουν πιο κοντά στο λουκέτο πολλά τμήματα ΤΕΙ , όπως άλλωστε προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, που συζητείται ήδη στη Βουλή.
Η Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. Καβάλας πιστεύει πως ο θεσμός των ΤΕΙ στη χώρα μας εξυπηρετεί πολλαπλές ανάγκες της Ελληνικής Κοινωνίας και της Ελληνικής Εκπαίδευσης ειδικότερα. Τα ΤΕΙ είναι το δημιούργημα της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, και του τότε Υπουργού Παιδείας, Απόστολου Κακλαμάνη με το νόμο 1404/1983.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω η πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στα ΤΕΙ από το 2004 και μετά μας προκαλεί θλίψη κι οργή. Συγκεκριμένα:
· Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέσπισε τη βάση του 10 χωρίς κανένα σχέδιο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ερήμωση των περιφερειακών ΤΕΙ.
· Αναγνώρισε τα επαγγελματικά δικαιώματα των «κολλεγίων» ως ισότιμα προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ, δημιουργώντας έτσι έναν άτυπο αλλά άνισο ανταγωνισμό. Τα κολλέγια είναι ελεύθερα σε πρόσβαση σε μαθητές που δεν πιάνουν τη βάση του 10 αλλά τα ΤΕΙ όχι.
· Ψήφισε στις 25 Αυγούστου το νέο θεσμικό πλαίσιο των ΤΕΙ το οποίο θα αποτελέσει και την ταφόπλακα των περιφερειακών ΤΕΙ καθώς οδηγεί στο κλείσιμο 30 τουλάχιστον τμημάτων ΤΕΙ χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός για το μέλλον των φοιτητών και των αποφοίτων τους.
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, κύριε Νομάρχη, κύριοι Βουλευτές
Για μας τα ΤΕΙ αποτελούν έναν από τους βασικούς μοχλούς για την περιφερειακή ανάπτυξη με όρους κοινωνικής συνοχής. Πιστεύουμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει αν δεν το έχει πράξει ως τώρα να πάρει θέση απέναντι στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του θεσμού των ΤΕΙ. Παράλληλα θα θέλαμε να διαβάσουμε τις σκέψεις σας σχετικά με ενδεχόμενα κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν σε μαθητές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έιτε αυτή είναι Α’ ή Β’ βαθμού για να σπουδάσουν στο ΤΕΙ της Περιφέρειάς τους, το ΤΕΙ Καβάλας.
Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε πως ο θεσμός των ΤΕΙ πλήττεται καίρια. Όλοι μας, χωρίς κομματικά στεγανά, οφείλουμε να τον ενισχύσουμε και να τον κρατήσουμε ζωντανό.
'
Δικαίωμα στη Μόρφωση
Σεβασμός στην Εργασία
ΠΑΣΠ ΤΕΙ Καβάλας