Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Κ.Ε.Σ.


Τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής κατάρτισης. Ως το 2005 τα ΚΕΣ αδειοδοτούνταν, όπως όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μετά το 2005 ως και σήμερα όλα τα ΚΕΣ αδειοδοτούνται από τις κατά τόπους Νομαρχίες. Τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, είναι τριετούς φοίτησης με βασικά χαρακτηριστικά τα εξής:

· Τα υψηλά δίδακτρα

· Τις ελλιπείς υποδομές (βιβλιοθήκες εργαστήρια κ.α.)

· Τη στελέχωσή τους από καθηγητές ελλιπών προσόντων

· Τον άνισο τρόπο εισαγωγής συγκριτικά με τα Ιδρύματα της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

· Τα μη πιστοποιημένα Προγράμματα Σπουδών.

Τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών άνθισαν στην Ελλάδα από το 2000 και μετά με την άκρως παραπλανητική μέθοδο του franchise, των συμφωνιών ιδιόχρησης και αριθμούν περί τους 20000 σπουδαστές και 50000 αποφοίτους. Στην Ελλάδα λειτουργούν 32 ΚΕΣ.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Κ.Ε.Σ.

Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά έχει προσπαθήσει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των ΚΕΣ, είτε με επερωτήσεις ευρωβουλευτών της σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΚΕΣ (επερώτηση Χατζηδάκη – Τρακατέλλη), είτε με συνταγματικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες ως κυβέρνηση (Άρθρο 16, ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας 36/05 στο εθνικό Δίκαιο). Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία, απαξίωσε, συνολικά τα ΤΕΙ με τις παρακάτω ενέργειες:

  • Συνεχής υποχρηματοδότηση των ΤΕΙ
  • Έκδοση ελλιπών Επαγγελματικών Δικαιωμάτων
  • Νόμος για την αξιολόγηση
  • Βάση 10 για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως προεκλογικά ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλος έδωσε παράνομα άδεια λειτουργίας σε 44 Κ.Ε.Σ. χωρίς να πληρούν κανένα κριτήριο μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους και για να ικανοποιήσει κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα. Επίσης ο Πρόεδρος των Ελλήνων Ιδιοκτητών ΚΕΣ κ. Καρκανιάς είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
'

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΣ

'

Για εμάς το πρόβλημα των ΚΕΣ, δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο την Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα ΚΕΣ αποτελούν συνιστώσα κατάρτισης κι όχι εκπαίδευσης, βάση της κείμενης νομοθεσίας και της μορφής τους. Τα ΚΕΣ παρέχουν, άλλωστε, στους αποφοίτους τους, βεβαιώσεις σπουδών κι όχι πτυχία. Η μη αναθεώρηση του Άρθρου 16 προσδιόρισε επακριβώς πως ακαδημαϊκά η εκπαίδευση μπορεί να είναι μόνο Δημόσια. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν καταδικάζει την Ελλάδα για τη μη αναθεώρηση του Άρθρου 16. Την καταδικάζει, ουσιαστικά, για την έλλειψη σαφούς πλαισίου άσκησης επαγγελμάτων και θέτει επί τάπητος το ζήτημα της επαγγελματικής κι όχι της ακαδημαϊκής αναγνώρισης των ΚΕΣ στην αγορά εργασίας. Θεωρούμε σωστή την κίνηση της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για ανάκληση των αδειών λειτουργίας που δόθηκαν προεκλογικά σε διάφορα Κ.Ε.Σ.. Για εμάς, η καλύτερη απάντηση που έχει να δώσει η Πολιτεία απέναντι στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι η εξής:

· Άμεση Έκδοση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων για τις ειδικότητες των ΤΕΙ που εκκρεμούν κι εκσυγχρονισμός των ήδη υπαρχόντων.

· Καμία ισοτιμία Επαγγελματικών Δικαιωμάτων ΤΕΙ με αυτά των ΚΕΣ, καθώς τα ΤΕΙ παρέχουν εκπαίδευση κι όχι κατάρτιση.

· Ισότιμη χρηματοδότηση Πανεπιστημίων – ΤΕΙ.

· Κατάργηση της βάσης του 10.

· Δωρεάν μεταπτυχιακά απ’ τα ΤΕΙ.

'


Υπεύθυνα και Αγωνιστικά
ΠΑΣΠ ΤΕΙ Καβάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: