Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την συζήτηση που έχει ανοίξει μια μερίδα Μ.Μ.Ε. με το ακραίο κομμάτι της πολιτικής ζωής του τόπου και με μερίδα πανεπιστημιακών σχετικά με την αναθεώρηση ή την κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας. Πάνω σε αυτή τη συζήτηση η Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. τονίζει τα εξής:

  • Το Πανεπιστημιακό Άσυλο, αποτελεί κατάκτηση του Φοιτητικού και Κινήματος. Ως θεσμός αποτέλεσε το εφαλτήριο για την ουσιαστική και ανεμπόδιστη ανταλλαγή απόψεων εντός των τειχών των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης μετά από την επτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών.
  • Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία ή την άρση του Ασύλου σε ενδεχόμενες πλημμεληματικές ή κακουργηματικές παραβάσεις που τελούνται εντός των χώρων των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι σαφές. Τα Πρυτανικά Συμβούλια και τα Συμβούλια των Τ.Ε.Ι. είναι υπεύθυνα να αίρουν το Άσυλο στις παραπάνω περιπτώσεις και να ενημερώνουν τις εισαγγελικές αρχές.
  • Η άποψη πολλών πανεπιστημιακών, πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων για την οριστική κατάργηση του ασύλου λόγω αδυναμίας άρσης του εξαιτίας των αντιδράσεων των φοιτητών είναι τουλάχιστον άστοχη. Τους υπενθυμίζουμε τη δολοφονική απόπειρα εναντίον κλούβας των ΜΑΤ από το εσωτερικό του Πολυτεχνείου το προηγούμενο έτος. Τότε είχε επιτραπεί η είσοδος στις αστυνομικές δυνάμεις για τη διευκόλυνση των ερευνών τους και κανείς από τους φοιτητές δεν είχε αντιδράσει.
  • Η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου θα είναι αυτή που θα ανεβάσει το επίπεδο σπουδών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ; Η κατάργηση του Πανεπιστημίακού Ασύλου θα κάνει το Εκπαιδευτικό Προσωπικό να εκσυγχρονίσει τα προσόντα του; Η’ μήπως η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου θα σταματήσει τη διασπάθιση των χρημάτων του Ελληνικού Λαού μέσα από αδιαφανείς Ειδικούς Λογαριασμούς από μερίδα Πρυτάνεων και Προέδρων;
  • Η θέση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων για την «αριστερή τρομοκρατία» εντός των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι προσχηματική και την αφήνει έκθετη στους φοιτητές. Υπενθυμίζουμε πως οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι, οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για την περιφρούρηση του ασύλου, στους οποίους η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία δε λειτουργούν και τα Δ.Σ. τους συνεδριάζουν 2 φορές το χρόνο (π.χ. ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Λάρισας, ΣΤΕΓ ΤΕΙ Άρτας κ.α.).
  • Οι Πρυτανικές και Προεδρικές αρχές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ οφείλουν να κατανοήσουν πως η εκλογή τους μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες δεν τους επιτρέπει να κρύβονται πίσω από το δόγμα «για όλα φταίνε οι άλλοι» και ιδιαίτερα οι φοιτητές. Οι Πρυτάνεις και οι Πρόεδροι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να περιφρουρήσουν το Άσυλο στεκόμενοι απέναντι στην ανομία. Δεν εκλέγονται μόνο για τη διαχείριση χρημάτων του Ελληνικού Λαού. Εκλέγονται ως οι ικανότεροι κι όχι ως οι καλύτεροι διαχειριστές. Γι’ αυτό έχουν την ταμπέλα του Ακαδημαϊκού. Σε αντίθετη περίπτωση ας παραιτηθούν.

Τέλος, η Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. Καβάλας πιστεύει πως η περιφρούρηση του Ασύλου από όλους, από την Πολιτεία, τις Πρυτανικές και τις Προεδρικές Αρχές και τις Φοιτητικές Παρατάξεις είναι μονόδρομος. Ιδιαίτερα για εμάς τους φοιτητές η απομόνωση ακραίων φωνών πρέπει να είναι κομμάτι της καθημερινής μας δράσης ως ακαδημαϊκοί πολίτες. Για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να επιβουλεύεται κατά καιρούς τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.

'


Πάντα Αγωνιστικά

Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. Καβάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: