Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Με το απολυτήριο στις σχολές!

Δίχως εξετάσεις και μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου θα εισάγονται οι υποψήφιοι στις σχολές χαμηλής ζήτησης στα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και  ΤΕΙ) τα επομένα χρόνια. Το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται πλέον στην κατεύθυνση αυτή ύστερα από τα αποτελέσματα των πολύ χαμηλών βάσεων για φέτος.  Το μόνο κριτήριο που θα χρειάζεται για να καλυφθούν οι θέσεις στα τμήματα είναι το απολυτήριο του καθενός υποψήφιο να είναι τουλάχιστον 10. Έτσι λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στα φετινά αποτελέσματα, το να εισαγονται δηλαδή οι υποψήφιοι σε πολλά τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ με χαμηλή βάση έχοντας πάρει μέρος στις εξετάσεις και έχοντας δώσει λευκή ή σχεδόν λευκή κόλλα. 

Το Υπουργείο Παιδείας μελετά και τις συγχωνεύσεις καθώς και καταργήσεις τμημάτων πολλών περιφερειακών ΤΕΙ αλλά και Πανεπιστημίων τα οποία δεν επιλέγουν οι υποψήφιοι. Αρκετά τμήματα λοιπόν, εδώ και πολλά χρόνια υπολειτουργούν, με κενές θέσεις και πολλά προβλήματα στην εκπαίδευση των φοιτητών τους. Παρά την κατάργηση της βάσης του 10, έμειναν 4.108 κενές θέσεις, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν, καθώς πολλοί είναι οι φοιτητές που πέρασαν σε απομακρυσμένα τμήματα των ΤΕΙ δεν πρόκειται να παρουσιαστούν στις εγγραφές. Να σημειώσουμε ότι πέρσι τα ΤΕΙ αυτά λειτουργούσαν με έλλειμμα 20.000 φοιτητών.

101 είναι τα τμήματα στα οποία εισήχθησαν φέτος υποψήφιοι με με βαθμολογία κάτω από το 9, ενώ θεωρείται βέβαιο να επανεξεταστεί η λειτουργία των 56 τμημάτων των ΤΕΙ στα οποία εισήχθησαν υποψήφιοι με βαθμό κάτω από 6. Επίσης το ίδιο προβλέπετε να γίνεται και σε 8 περιφερειακά τμήματα των ΑΕΙ, με λίγα μέλη στα οποία μπήκαν οι υποψήφιοι με βαθμό κατώτερο του 6. Αρκετά τμήματα των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων όπου βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο, ενδέχεται να συγχωνευτούν.

Όπως έχει προαναγγέλει η Άννα Διαμαντοπούλου:
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις με τη σημερινή τους μορφή, θα πάψουν να ισχύουν οριστικά από τη χρονιά 2013-2014. Από τη χρονιά αυτή, οι υποψήφιοι θα εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο ενός συστήματος ριζικά αναδιαρθρωμένου, στο οποίο θα έχουν κυρίαρχο λόγο οι σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Τόσο για τον αριθμό των εισακτέων που θα μπορούν να εκπαιδεύσουν όσο και για τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών τους.

Έτσι από τον Οκτώβριο, οι αλλαγές που σκέφτεται να κάνει η επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας θα δοθούν για διαβούλευση τον Σεπτέμβριο και οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν γνωστές τον Οκτώβριο. Εφόσον αυτές θεσμοθετηθούν εγκαίρως, τις αλλαγές αυτές θα τις εγκαινιάσουν οι μαθητές που φέτος θα πάνε στη Γ’ Γυμνασίου.

Τέλος, θεωρείται ότι στο νέο σύστημα εισαγωγής δεν θα υπάρχουν ειδικές εξετάσεις ανάλογα με την κατηγορία των υποψηφίων και το λύκειο προέλευσής τους, αλλά θα είναι κοινές για όλους θα σε λιγότερα μαθήματα και με λιγότερη ύλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: