Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

"Κολέγια"... Φρένο στην αναγνώριση!

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης ανοίγει για το θέμα των κολεγίων, εν όψει της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων τους που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ώστε η χώρα μας να μην πληρώσει υψηλότατα πρόστιμα.
'
Από τη μία πλευρά ενσωματώνεται η οδηγία αναγκαστικά λόγω της γνωστής καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο (σ.σ.: το σχετικό προεδρικό διάταγμα βρίσκεται ήδη στο ΣτΕ), αναγνωρίζοντας έτσι για πρώτη φορά επισήμως τα πτυχία που χορηγούν μέσω των κολεγίων τα ξένα πανεπιστήμια. Από την άλλη όμως, τα ίδια πτυχία θα αντιμετωπίζονται καθώς φαίνεται ως χαμηλότερου επιπέδου από τα πτυχία των ελληνικών ΤΕΙ όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τους.
'
Αυτό προκύπτει από τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας για τη θέσπιση Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων (ΕΠΕΠ) έως το 2012 στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, το οποίο έχει οκτώ επίπεδα προσόντων, όπου στο 8ο επίπεδο κατατάσσονται τα διδακτορικά διπλώματα, στο 7ο τα μεταπτυχιακά και στο 6ο τα πτυχία. Σημειώνεται ότι «ΤΑ ΝΕΑ» στις 17 Δεκεμβρίου 2009 είχαν αποκαλύψει τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας για το ΕΠΕΠ και τις ανατροπές που ετοιμάζονται στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων όχι μόνο για τους αποφοίτους κολεγίων, αλλά για όλους τους αποφοίτους κάθε μορφής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της κ. Άννας Διαμαντοπούλου, εν όψει της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης για τη δημιουργία εθνικού δικτύου Διά Βίου Μάθησης, τα κολέγια, τα οποία στο μέλλον θα ονομαστούν και πάλι Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, «σύμφωνα με το Σύνταγμα ανήκουν στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση»- και όχι στην τριτοβάθμια.
'
Εθνική αρμοδιότητα
Αυτό συνεπάγεται, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στη διαβούλευση και μέλος της επιτροπής πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων κ. Μιχ. Κουρουτός, ότι τα πτυχία των ξένων ΑΕΙ που χορηγούν τα κολέγια θα κατατάσσονται πιθανότατα στα επίπεδα 4 ή 5 του Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων, δηλαδή στα επίπεδα που προορίζονται για τα ΙΕΚ, τα ΚΕΣ κ.λπ., και όχι στο επίπεδο 6, όπου θα κατατάσσονται τα πτυχία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. «Η αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων που οδηγούν σε επαγγελματικά προσόντα εξάλλου είναι εθνική αρμοδιότητα κάθε χώρας. Έχουμε δικαίωμα να αξιολογούμε όπως νομίζουμε» υποστηρίζει. Μάλιστα η κ. Διαμαντοπούλου θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Λονδίνο με τους Βρετανούς ομολόγους της, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να αποδεχθούν συνεργασία των αρχών αξιολόγησης κάθε χώρας, ώστε να έχει η χώρα μας δικαίωμα να ελέγχει επί της ουσίας την ποιότητα σπουδών στα κολέγια και να κατατάσσει τα πτυχία στο επίπεδο που η ίδια θεωρεί κατάλληλο. Είναι επίσης ενδεχόμενο το ελληνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων να μην έχει τελικά 8 επίπεδα όπως στις περισσότερες χώρες αλλά παραπάνω προκειμένου να χωρέσουν και τα κολέγια κάπου υψηλότερα από τα ΙΕΚ, χαμηλότερα όμως από τα ΑΕΙ- ΤΕΙ. Αυτό καθώς ΑΕΙ- ΤΕΙ, λέει ο εκπρόσωπος των ΤΕΙ κ. Γιάννης Τσάκνης, έχουν χαρακτηρίσει ως αιτία πολέμου το ενδεχόμενο αναγνώρισης των κολεγιακών πτυχίων στην ίδια βαθμίδα με τα δικά τους.

'
ΜΕ ΝΕΟ ΟΝΟΜΑ
Θα ονομαστούν Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών- σύμφωνα με το Σύνταγμα ανήκουν στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση
'

Αναμένεται νέος κύκλος προσφυγών
'
ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ προοπτική, λέει στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών κολεγίων κ. Κ. Καρκανιάς, είναι και πάλι αντίθετη με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, καθώς η οδηγία για τα κολέγια ορίζει με σαφήνεια ότι αν κάποιο πτυχίο οδηγεί σε επαγγελματικό δικαίωμα επιπέδου π.χ. 6 στη χώρα προέλευσης, τότε η χώρα υποδοχής δεν μπορεί αυτοβούλως να το κατατάξει σε χαμηλότερο επίπεδο. Έτσι οι απόφοιτοι των κολεγίων αναμένεται να αντιδράσουν και να αρχίσει νέος κύκλος δικαστικών προσφυγών...
'
Σχετικά με την επικείμενη ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι δεν αφορά ακαδημαϊκά προσόντα αλλά επαγγελματικά δικαιώματα: «Αυτό ισχύει για όλα τα επαγγέλματα. Από τον οπτικό μέχρι τον ψαρά και από τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο έως τον έμπορο. Η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν γίνεται βέβαια αυτόματα. Οι επαγγελματικοί φορείς αλλά και αντίστοιχη επιτροπή του Δημοσίου θα έχουν δικαίωμα να ζητούν επιπλέον μαθήματα ή εμπειρία η οποία θα πρέπει να έχει αποκτηθεί στη χώρα μας για να πιστοποιείται η δυνατότητα άσκησης επαγγελματικού δικαιώματος», είπε χαρακτηριστικά.
'
πηγή: tanea.gr
---------------------------------------------------------------------------------------------
'
Nα σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος των κολεγίων κ. Κ.Καρκανιάς ο οποίος διαμαρτύρεται έντονα στα τηλεοπτικά παράθυρα τις τελευταίες μέρες και απειλεί με προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς είχε βάλει το "χεράκι" του για να αδειοδοτήσει ο πρώην Υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος
τα Κολέγια 4 μέρες πριν τις εκλογές.
'
Η ΠΑΣΠ θεωρεί πως για εμάς τους φοιτητές και αποφοίτους των ΤΕΙ η διεκδίκηση των πλήρων επαγγελματικών μας δικαιωμάτων είναι μονόδρομος.
'
Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:
'
-Άμεση Έκδοση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων για τις ειδικότητες που εκκρεμούν.
'
-Καμία ισοτομία των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των ΤΕΙ με αυτά των ΚΕΣ, καθώς τα ΤΕΙ παρέχουν Ανώτατη Εκπαίδευση, και όχι κατάρτιση.
'
-Ισότιμη Χρηματοδότηση Πανεπιστημίων-ΤΕΙ.
'
-Κατάργηση της βάσης του 10.
'
-Δωρεάν Μεταπτυχιακά από τα ΤΕΙ.
'
Υπεύθυνα και Αγωνιστικά
ΠΑΣΠ ΤΕΙ Καβάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: