Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10: ΕΥΡΕΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΟΛΕΓΙΑ...ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ "ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ" Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!

Με την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έγιναν για ακόμα μια φορά αισθητές οι τραγικές συνέπειες της ταξικής και αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ στην παιδεία.

Το αποτέλεσμα είναι οι 18.000 θέσεις κενές στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και παράλληλα ο αποκλεισμός από την τριτοβάθμια εκπαίδευση 30.000 νέων οι οποίοι κατέθεσαν μηχανογραφικό δελτίο. Συνολικά εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ παρέμειναν 60.000 νέοι.

Οι συνέπειες για τις 18.000 κενές θέσεις είναι ότι δεκάδες τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κυρίως περιφερειακά Ιδρύματα όπως και το ΤΕΙ Καβάλας) κινδυνεύουν με μαρασμό και κλείσιμο ή συγχωνεύσεις. Οι κοινωνικές όμως συνέπειες για τους 60.000 νέους που παρέμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εξ αιτίας κυρίως του βαθμολογικού ορίου του 10 που καθιέρωσε η κυβέρνηση είναι τραγικές!

Από τους 60.000 νέους που παρέμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα αποτελούν το πελατειακό δυναμικό για τα Ιδιωτικά Κολέγια, τα οποία, εξ αιτίας της πολιτικής της Ν.Δ., είναι πλέον ισότιμα με τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση εξαργυρώνει προεκλογικές επιταγές σε διάφορα οικονομικά συμφέροντα. Είναι πλέον αντιληπτό ότι η Ν.Δ. και ο εκπρόσωπός της μέσα στα Ιδρύματα (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) αντιμετωπίζουν την παιδεία ως εμπόρευμα και τους φοιτητές ως πελάτες!

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει «προνοήσει» και για τους υπόλοιπους νέους που προέρχονται από τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Οι νέοι αυτοί «οδηγούνται» (μετά την στρατιωτική τους θητεία) στην αγορά εργασίας ως ανειδίκευτοι εργαζόμενοι. Στην αγορά εργασίας του βασικού μισθού των 680 ευρώ, της ανασφάλιστης εργασίας, του 12ώρου και των απλήρωτων υπερωριών.

Είναι λοιπόν αναμφισβήτητο το γεγονός ότι απαιτείται αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης για την Παιδεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι πολιτική και ιδεολογική επιλογή αν επιθυμούμε μια ταξική κοινωνία με φραγμούς ή μία κοινωνία ισότητας και ισονομίας, αν επιθυμούμε μία κοινωνία με οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες ή μία κοινωνία ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες για Παιδεία και Εργασία.

'

Δικαίωμα στη Μόρφωση
Σεβασμός στην Εργασία
ΠΑΣΠ ΤΕΙ Καβάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: